Επιτέλους μπασκετικό παλατάκι στην πόλη μας!

Επιτέλους μπασκετικό παλατάκι στην πόλη μας!

Το περιμένουν όλοι εδώ και χρόνια. Είναι το γήπεδο, που θα βοηθήσει όλους τους συλλόγους όλων των αθλημάτων να «ανασάνουν», αν και μία πόλη σαν τα Γιάννινα χρειάζεται και δικαιούται να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο. Είναι σχεδόν έτοιμο κατασκευαστικά και ελπίζουμε πολύ σύντομα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, να βρεθεί και ο τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας του, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους συλλόγους της πόλης να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν για την προετοιμασία της νέας σεζόν.

Το νέο 'Κλειστό Γυμναστήριο Βαρέων Αθλημάτων', όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται, βρίσκεται παραπλεύρως του Πανηπειρωτικού Σταδίου Ιωαννίνων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιωαννιτών (ΔΕ Ανατολής) και πρόκειται να αποτελέσει μία καυτή έδρα για όποιες ομάδες μπάσκετ το επιλέξουν. 

Το ioanninabasket.gr έψαξε και βρήκε τον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από όλους τα τεχνικά χαρακτηριστικά του γηπέδου, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον μπασκετάνθρωπο Δημήτρη Τσιούμπο, Επιβλέποντα Μηχανικό της Περιφέρειας Ηπείρου, και ζήτησε από τον ίδιο μία παρουσίαση του γηπέδου. Εκείνος με χαρά μας ετοίμασε μία περιεκτική περιγραφή των χώρων και των λειτουργιών του, κι εμείς σας την παραθέτουμε.  

IMG 8527

Γενικά

Το Γυμναστήριο είναι το τυποποιημένο γυμναστήριο Τ11β της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, έχει δε ανεγερθεί σε αγροτεμάχιο 5,5 περίπου στρεμμάτων και επικοινωνεί με το Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων μέσω ξύλινης εμποτισμένης γέφυρας, από την οποία μπορεί να διασχίσει κανείς τη «λαγκάτσα» και να βρεθεί στις εγκαταστάσεις. 

Δύναται να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ και μπορεί να υποδεχθεί μέχρι και 450 καθήμενους θεατές. Διαθέτει 2 μεγάλα αποδυτήρια με εσωτερικό χώρο ο οποίος περιλαμβάνει WC και ντουζιέρες ανά αποδυτήριο, ξεχωριστό αποδυτήριο διαιτητών, ιατρείο – γραφείο διοίκησης, κυλικείο, 6 WC για το κοινό, WC ΑΜΕΑ και μόνιμο υδροδοτικό σύστημα πυρόσβεσης.

Ειδικά

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε αποκλειστικά στο μπάσκετ, και ειδικότερα στις προδιαγραφές που καλύπτει ο συγκεκριμένος χώρος για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων καλαθοσφαίρισης. 

Ξεκινώντας πρέπει να αναφέρουμε ότι η FIBA (Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) στους κανονισμούς της, καθορίζει ακόμα και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη διεξαγωγή ενός επίσημου αγώνα μπάσκετ και μάλιστα τον θεωρεί ως κομμάτι των «κανόνων καλαθοσφαίρισης». Διαχωρίζει τις επίσημες διοργανώσεις σε 3 επίπεδα και ανάλογα με το επίπεδο υποδεικνύει ποιος εξοπλισμός είναι «υποχρεωτικός» ή ισχυρά προτεινόμενος. Έτσι λοιπόν οι διοργανώσεις διακρίνονται σε:

  1. Υψηλού επιπέδου διοργανώσεις (Επίπεδο 1 ): Κύριοι διαγωνισμοί FIBA, Ολυμπιακά Tουρνουά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανδρών, Γυναικών, U-19, και U-17, Πρωταθλήματα Νέων για Άνδρες και Γυναίκες. Όλος ο εξοπλισμός σε αυτές τις διοργανώσεις πρέπει να είναι εγκεκριμένος από τη FIBA και να φέρει το λογότυπο της FIBA στα ορισμένα σημεία.
  2. Μεσαίου επιπέδου διοργανώσεις ( Επίπεδο 2): αφορούν τις διοργανώσεις της FIBA, και υψηλού επιπέδου διοργανώσεις εθνικών ομοσπονδιών.
  3. Άλλες διοργανώσεις (Επίπεδο 3): Όλες οι άλλες διοργανώσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω.

Tο Κλειστό Γυμναστήριο Βαρέων Αθλημάτων, σε ότι αφορά το μπάσκετ, καλύπτει τις προδιαγραφές για διεξαγωγή αγώνων επιπέδου 3, κι αυτό γιατί δεν διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε θεατές (άνω των 1200 καθισμάτων) και πολλούς βοηθητικούς χώρους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για διεξαγωγή αγώνων επιπέδου 1 και 2 (π.χ. αίθουσα τύπου,  χώρος ελέγχου ντοπινγκ, και άλλα πολλά).

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι το συγκεκριμένο γυμναστήριο μπορεί να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες καλαθοσφαίρισης μέχρι και Α2 Εθνικής Κατηγορίας, και όχι της κορυφαίας τη τάξη Α1 Εθνικής Κατηγορίας, διότι πρόκειται για πρωτάθλημα Επιπέδου 2 FIBA, διοργανώνεται από την ΕΣΑΚΕ, και η προκήρυξη του πρωταθλήματος (2016-2017) προϋποθέτει τα όσα περιγράφονται ανωτέρω για θεατές, βοηθητικούς χώρους κλπ.

Παρόλα αυτά, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω μέρος του εξοπλισμού του γυμναστηρίου καλύπτει τις προδιαγραφές των επιπέδων 1 και 2, κι αυτό έγινε με αποκλειστικό σκοπό να δοθεί όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα στη διεξαγωγή των επίσημων αγώνων, αλλά και στις προπονήσεις των ομάδων.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός.

Αγωνιστικός χώρος

  • Μόνιμο ξύλινο δάπεδο, το οποίο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που καθορίζονται στους Κανονισμούς της FIBA και έχει κατασκευαστεί με εγγύηση ποιότητας από αναγνωρισμένη ελληνική εταιρεία σύμφωνα με την προδιαγραφή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Καλύπτει το Επίπεδο 1.
  • Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι σύμφωνες με όσα ορίζουν οι κανονισμοί παιδιάς της FIBA. Καλύπτει το Επίπεδο 1.
  • Ο χρωματισμός του αγωνιστικού χώρου εκτός του ότι καλύπτει το επίπεδο 1 της FIBA, συμφωνεί και με το νέο πρότυπο χρωματισμού που έθεσε από φέτος η Euroleague.
  • Η απόσταση των θεατών από τις γραμμές των ορίων του αγωνιστικού χώρου είναι τουλάχιστον 2μ. Καλύπτει το Επίπεδο 1.

Μπασκέτες

  • Οι μπασκέτες που έχουν τοποθετηθεί, καθώς και όλα τα παρελκόμενα (στεφάνια απελευθέρωσης πίεσης, διχτάκια, ταμπλό, επενδύσεις – προστατευτικές μονώσεις), είναι αναγνωρισμένου ευρωπαϊκού οίκου ο οποίος ειδικεύεται στον αθλητικό εξοπλισμό, και καλύπτουν πλήρως το επίπεδο 2 της FIBA. Στο συγκεκριμένο κομμάτι του εξοπλισμού, η διαφορά με το επίπεδο 1 είναι μόνο η ανάρτηση χρονομέτρου των 24 δευτερολέπτων 4 όψεων, και η ταινία φωτισμού γύρω από το ταμπλό. Τα σχεδιαγράμματα που ακολουθούν μας δίνουν μια σαφή εικόνα και προέρχονται από το επίσημο τεύχος των κανονισμών της FIBA.

diagramma1

diagramma2

diagramma3

diagramma4

diagramma5

Τραπέζι Γραμματείας και Πάγκοι Ομάδων

  • Το τραπέζι της γραμματείας καθώς και οι πάγκοι των ομάδων αποτελούν κι αυτά κομμάτι του εξοπλισμού και αυτά που τοποθετηθήκαν, προμηθεύτηκαν ομοίως από  αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό οίκο που ειδικεύεται στον αθλητικό εξοπλισμό. Καλύπτουν πλήρως το επίπεδο 1.

diagramma6

IMG 8487

Ηλεκτρονικό χρονόμετρο και Χρονόμετρα 24 δευτερολέπτων

  • Το ηλεκτρονικό χρονόμετρο, όπως και τα χρονόμετρα των 24 δευτερολέπτων προέρχονται από αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα, προορίζονται κυρίως για τα αθλήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ. Καλύπτουν το επίπεδο 3, ωστόσο με μικρή σχετικά δαπάνη, υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν και να καλύψουν το επίπεδο 2.

Εμείς, από την πλευρά μας, το μόνο που θέλουμε να επισημάνουμε είναι πως το νέο γηπεδικό στολίδι της πόλης μας πρέπει να διοικηθεί σωστά και επαγγελματικά, και να βρεθεί ένας τρόπος λειτουργίας από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος θα επιτρέπει επιτέλους στους συλλόγους να προπονούνται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. 

IMG 8527
IMG 8470
IMG 8487
IMG 8490
IMG 8491
IMG 8494
IMG 8502
IMG 8504
IMG 8510
IMG 8514

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Τελευταία Νέα Υποδομών

Τελευταία Νέα