Ο Σόφο... αναλύει!

Ο Σόφο... αναλύει!

Σοφοκλής Τσουκανέλης....ένα play maker με κοφτερό μυαλό στο παρελθόν, νυν προπονητής του Α.Γ.Σ.Ι. και ένας από τους πιο παθιασμένους με το μπάσκετ ανθρώπους της πόλης μας. Του ζητήσαμε να μας κάνει μία απλή ανάλυση επιθετικού συστήματος εναντίον άμυνας man to man και αυτός.....το παράκανε! Διαβάστε παρακάτω πως θα ήθελε να επιτίθενται οι ομάδες του...  

"Παρακάτω θα αναλύσουμε ένα play εναντίον Man to Man, που παίξαμε την περσινή σεζόν με την αντρική ομάδα του ΑΓΣΙ, με κάποιες παραλλαγές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με τον αντίπαλο και τα μειονεκτήματά του στην άμυνα. 

Στόχος του συστήματος και των παραλλαγών: 

Post up περιφερειακού παίκτη, post up ψηλού παίκτη, pick n roll, σουτ/drive. 

Βασικό play εκτέλεση: 

Ο playmaker τριπλάρει από τη μεριά του περιφερειακού παίκτη που θέλουμε να ποστάρουμε, ο οποίος κατεβαίνει στη γωνία. Ο center (5άρι ή ψηλός που θέλουμε να κινείται στο post) ποστάρει και ζητάει μπάλα από τη μεριά του playmaker. To 4άρι μας μένει ανοιχτά στη κορυφή και έξω από το 3ποντο και το 2άρι μας ανοιχτά στις «45»*. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να ποστάρουμε απευθείας το 5άρι (isolation). Η κίνηση ξεκινάει με σκριν του 4 στο 2, όπως φαίνεται στη Εικόνα 1. 

Στη συνέχεια ο 1 πασάρει στον 2 και ο 2 στον 4. Μόλις η μπάλα πάει στο 4 ο 3 παίρνει σκριν από το 5 και ποστάρει. Σημαντικό είναι ο 5 να κάνει flash κίνηση στο mid post και να εκμεταλλευτεί όποια τυχόν βοήθεια του παίκτη του στο 3, βγάζοντας ελεύθερο σουτ από τα 3-4 μέτρα (Εικόνα 2)

image01

Ο 4 πασάρει στον 3 για παιχνίδι post up και δίνει αντίθετο σκριν στον 2 για σουτ. Μετά το σκριν και ανάλογα τις βοήθειες της άμυνας, μπορεί να κόψει και να πάρει πάσα από τον 3. Ο 5 κινείται στο αντίθετο post από τον 3 και ο 1 περιμένει weak side πάσα στις «45» για σουτ, αν ο παίκτης του πάει στη βοήθεια, όπως φαίνεται στην Εικόνα 3 και 4. 

image02

Σημεία έμφασης: 

Τεχνική των σκριν (αντίθετα σκριν, cross σκριν), καλές αποστάσεις. 

Επιλογές

  1.  Post up παιχνίδι περιφερειακού παίκτη 
  2. Σουτ από το 2αρι 
  3. Weak side πάσα από τον 3 στον 1 ή στον 5 ανάλογα τις βοήθεις ή παγίδας της άμυνας στον 3. 

Παραλλαγή #1 εκτέλεση: 

Σε αυτή τη παραλλαγή ο 3 δεν ποστάρει μετά του σκριν του 5, αλλά συνεχίζει τη κινησή του και παίρνει τη μπάλα από τον 4 με hand-off. Ο 4 μετά το hand-off κάνει κίνηση pop out και ο 5 ανεβαίνει για pick n roll με τον 3. Οι παίκτες 2 και 1 κάνουν rotation μια θέση προς τα αριστερά (Εικόνα 5). 

Στη συνέχεια ο 3 παίζει pick n roll με τον 5 και ο 4 ανεβαίνει στις «45», ‘όπως φαίνεται στην Εικόνα 6. Μετά το pick n roll, αν δεν έχουμε φάση από τον 3 ή τον 5, ο 3 πασάρει στον 4 και ο 4 πασάρει στον 5 για post up του 5 (Εικόνα 7). 

image03

Μετά τη πάσα του 4 στο 5, ο 4 δίνει αντίθετο σκριν στον 3 για σουτ (Εικόνα 8) και κόβει προς το καλάθι για πάσα από τον 5, ανάλογα την άμυνα (Εικόνα 9). Μπορεί και να μην κόψει αν θέλουμε isolation του 5. 

Σημείωση: Σε αυτή τη παραλλαγή, ο playmaker θα πρέπει να ξεκινήσει το play από τον περιφερειακό που είναι καλύτερος δημιουργικά και πάιζει καλύτερο pick. 

image04

Σημεία έμφασης: 

Τεχνική των σκριν (αντίθετα σκριν, cross σκριν, συνεργασία pick n roll, pop out, hand-off), καλές αποστάσεις, καλός συγχρονισμός. 

Επιλογές: 

  1. Σουτ του 4 μετά το hand-off 
  2. Συνεργασία pick n roll 
  3. Σουτ από το 3αρι 
  4. Post up του 5 (isolation game) 

Παραλλαγή #2 εκτέλεση: 

Σε αυτή τη παραλλαγή ο 2 αφού πασάρει στην αρχή στον 4 όπως στο βασικό play, κάνει αντίθετο σκριν στον 1, όπου παίρνει τη μπάλα από τον 4 (Εικόνα 10). Στη συνέχεια ο 5 και ο 4 δίνουν διαδοχικά σκριν στον 3 για σουτ από πασα του 1 (Εκόνα 11). 

Εδώ πάλι ο 5 κάνει flash κίνηση προς το mid post, όπου μπορεί να πάρει πάσα είτε από τον 1 ή τον 3, αν αδρανήσει η άμυνα.Τέλος μπορούμε να ποστάρουμε τον 4. (Εικόνα 12) 

image05

Σημείωση: Σε αυτή τη παραλλαγή, ο playmaker θα πρέπει να ξεκινήσει το play από τον περιφερειακό που είναι καλύτερος σουτέρ. 

Σημεία έμφασης: 

Τεχνική των σκριν (αντίθετα σκριν, διαδοχικά σκριν), καλές αποστάσεις, καλός συγχρονισμός. 

Επιλογές

  1. Σουτ από το 3αρι 
  2. Post up του 4 

* Με τον όρο «45» εννοούμε τη θέση στο τρίποντο που σχηματίζει γωνία 45 μοιρων με την base line".

ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ 
Προπονητης Α.Γ.Σ. Ιωαννίνων 
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα Μπασκετανθρωποι