Ο Β.Αυγερινός αναλύει το Pick n Roll

Ο Β.Αυγερινός αναλύει το Pick n Roll

Τον Βαγγέλη Αυγερινό τον βλέπουμε χρόνια να πρωταγωνιστεί στα παρκέ με τον Α.Γ.Σ.Ι. και παλιότερα τον Κρόνο. Τα τελευταία χρόνια τον βλέπουμε να κάνει τα πρώτα προπονητικά του βήματα στις Ακαδημίες του Α.Γ.Σ.Ι. αλλά και στην ομάδα των Μηχανικών στο Εργασιακό Πρωτάθλημα... άλλωστε δεν θα μπορεί να παίζει και να σουτάρει από τα 8 μέτρα μέχρι τα πενήντα του! Η μπασκετική του γνώση και ευφυία μεγάλη, η οποία αποτυπώνεται μέσα από την ανάλυση του πασίγνωστου play του pick n roll.     

Οι αλλαγές στους κανονισμούς της καλαθοσφαίρισης  τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν πιο γρήγορο και θεαματικό τρόπο παιχνιδιού. Οι επιθέσεις των 24ων δευτερολέπτων και γενικότερα ο σύντομος χρόνος που έχουν προπονητές και παίκτες στη διάθεσή τους για να σχεδιάσουν την επιθετική τους κίνηση, οδηγούν αναπόφευκτα σε καταστάσεις 1 εναντίον 1 και Pick n’ Roll. 

Η χρήση του Pick n’ Roll έχει βρει πλέον εφαρμογή στη συντριπτική πλειοψηφία των επιθετικών κινήσεων μίας ομάδας. Η δυσκολία στην αντιμετώπιση ενός καλά εκτελεσμένου Pick n’ Roll αποτελεί όπλο στη φαρέτρα κάθε προπονητή και φυσικά μεγάλο πονοκέφαλο για κάθε άμυνα που καλείται να το αντιμετωπίσει. 

Τί είναι όμως το Pick n’ Roll; Πρόκειται για την επιθετική συνεργασία δύο παικτών κατά την οποία ο κάτοχος της μπάλας ( ball handler ) δέχεται screen για απελευθέρωση ενώ παράλληλα ο συμπαίκτης του κόβει, ρολάροντας προς το καλάθι για πιθανή πάσα και lay up ή σουτ. Ο συγχρονισμός και οι τεχνικές δεξιότητες σε μία τέτοια συνεργασία είναι απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία του στόχου που δεν είναι άλλος από την επίτευξη του καλαθιού. 

Σε αυτή μας την πρώτη προσπάθεια να προσεγγίσουμε τον όρο Pick n’ Roll θα ασχοληθούμε κυρίως με τα είδη της συγκεκριμένης συνεργασίας και τα σημεία που αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν στον αγωνιστικό χώρο. Ανάλογα λοιπόν σε ποιο ύψος του γηπέδου πραγματοποιείται και υπό ποια γωνία σε σχέση με το αντίπαλο καλάθι έχουμε τις εξής κατηγορίες:  

  • Side Pick n’ Roll ( αριστερά ή δεξιά στον χώρο επίθεσης )
  • High Pick n’ Roll
  • Double High Pick n’ Roll ( Horn )
  • Corner Pick n’ Roll
  • Flat Pick n’ Roll

Στη συνέχεια θα κάνουμε μία μικρή αναφορά στα παραπάνω είδη Pick n’ Roll και θα παραβάλλουμε μία σχετική απεικόνιση για την καλύτερη κατανόηση της συνεργασίας στον χώρο. 

Side Pick n’ Roll

Πρόκειται για ένα screen στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά του γηπέδου και πάνω από το ύψος της προσωπικής γραμμής. 

pick n roll1

Στην προκειμένη περίπτωση ο παίκτης Νο 2 κάνει screen στον παίκτη Νο 1 με τον δεύτερο να κινείται προς το κέντρο της ρακέτας για να ολοκληρώσει την επιθετική του προσπάθεια ή να πασάρει στο Pivot του παίκτη Νο2. 

Side Pick n’ Roll έχουμε και στην παρακάτω περίπτωση με τη διαφορά όμως ότι ο παίκτης Νο2 κινείται κατακόρυφα προς το τρίποντο και τον παίκτη No1 (ball handler) να επιχειρεί προσπάθεια από τη side line του γηπέδου. 

pick n roll2

High Pick n’ Roll

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για screen που πραγματοποιούνται στο ύψος του τρίποντου και κατά βάση στον κεντρικό άξονα του γηπέδου. Πρόκειται για μονό screen με τον παίκτη που το πραγματοποιεί να δίνει σαφή κατεύθυνση κίνησης στον συμπαίκτη του. 

pick n roll3

Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται ο παίκτης Νο5 να δίνει screen στον Νο1 από την αριστερή πλευρά και στη συνέχεια να επιχειρεί dive στην καρδιά της ρακέτας, προκειμένου να δεχθεί τελική πάσα και να τελειώσει τη φάση πετυχαίνοντας το καλάθι. 

Παρόμοια φάση Pick n’ Roll είναι και το Double High Pick n’ Roll ( HORN ) με το πλεονέκτημα όμως στον παίκτη Νο1 να επιλέγει αν θα κινηθεί δεξιά ή αριστερά υπολογίζοντας πάντα τον τρόπο που αμύνονται οι αντίπαλοι αλλά και τα miss match που δημιουργούνται στη συνέχεια της φάσης.

pick n roll4

Το HORN βρίσκει μεγάλη εφαρμογή σε επιθετικές κινήσεις όλων των κατηγοριών κυρίως με την τοποθέτηση των δύο ψηλών της ομάδας σε θέση screener και τον εκάστοτε guard να έχει μπροστά του ένα choice pick και πολλές επιλογές για να τελειώσει επιτυχώς τη φάση. 

Corner Pick n’ Roll

Συνεργασία δύο παικτών στην γωνία του γηπέδου με τον παίκτη που δέχεται το screen να μπορεί να κινηθεί τόσο προς το κέντρο της ρακέτας όσο και από τη baseline. Πρόκειται για μία φάση Pick n’ Roll αρκετά δύσκολη καθώς ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείται είναι περιορισμένος και οι αμυντικοί μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα αντιμετωπίζοντας τη δημιουργικότητα των αντιπάλων τους. 

Σχηματικά ένα Corner Pick n’ Roll μπορεί να αποδοθεί ως εξής

pick n roll5

Είναι πάγια τακτική των προπονητών σε ένα Corner Pick να υπάρχει απομόνωση των παικτών που συνεργάζονται με τους υπόλοιπους να παραμένουν ανοικτά στο τρίποντο για την έξτρα πάσα και το ελεύθερο σουτ. Η απομόνωση των παικτών 3 και 5 είναι φανερή στη γωνία του γηπέδου με τους 1,2 και 4 να ανοίγουν τις αποστάσεις στην περιφέρεια. 

Flat Pick n’ Roll

Για το τέλος αφήσαμε το Flat Pick n’ Roll όπου το απαντάμε κυρίως στο τέλος των επιθέσεων εκεί όπου οι ψηλοί των ομάδων αναγκάζονται σε ένα τυφλό back screen προς τον ball handler δημιουργώντας του τον ελάχιστο χώρο για να τελειώσει τη φάση με drive ή σουτ από την περιφέρεια. 

pick n roll6

Απαραίτητη προϋπόθεση και σε αυτή την συνεργασία είναι η διατήρηση των αποστάσεων από τους υπόλοιπους παίκτες. Θα πρέπει να παραμείνουν ακροβολισμένοι στην περιφέρεια δημιουργώντας το κενό στον κεντρικό άξονα για την ολοκλήρωση της επίθεσης είτε με drive του παίκτη που δέχεται το screen είτε με role και πάσα στον screener. 

Για τη συνεργασία των παικτών σε ένα Pick n’ Roll μπορεί κάποιος να γράφει σελίδες ατελείωτες. Είναι ένα θέμα που καθημερινά βελτιώνεται από τους προπονητές και εμείς οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. 

Σε επόμενα κείμενά μας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τόσο τις επιλογές που έχει η επίθεση σε μία συνεργασία Pick n’ Roll, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισής του σε κάθε περίσταση.  

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα Μπασκετανθρωποι